Razigrani

GLASBENA ŠOLA VRHNIKA PRAZNUJE 40 LET

 

Pestro dogajanje na področju glasbenega izobraževanja je bogatilo vrhniško kulturno življenje že v letih po drugi svetovni vojni, ko je potekal pouk raznovrstnih inštrumentov, od klavirja, harmonike, violine in klarineta, do kitare in harmonikarskega orkestra. Tendence v smeri ustanovitve glasbene šole so po letih delovanja v okviru kulturnih društev in organizacij pripeljale do ustanovitve glasbene šole kot samostojnega javnega zavoda v letu 1976, ko je bilo vpisanih 140 učencev. Začetki v skromnih štirih prostorih na Tržaški 14 so s strokovnostjo, vztrajnostjo in zavzetostjo zaposlenih in pozornostjo pristojnih na občini pripeljali do današnje glasbene šole, ki izvaja individualni pouk 19 različnih inštrumentov, 5 orkestrov, komorne igre, skupinskega teoretičnega pouka in plesa, pa tudi do ustanovitve mnogih različnih glasbenih društev in zasedb, ki bogatijo kulturno življenje v okolici.

K pestremu vrhniškemu kulturnemu dogajanju je Glasbena šola Vrhnika v pomlad 2016 dodala pet jubilejnih koncertov!

Glasbena šola Vrhnika je v zvezi s 40. obletnico izdala tudi zbornik »Razigrani«, v katerem je zbrala pretekle in aktualne vtise.

 

Prvi koncert, ki je obeleževal okroglo obletnico šole, je imel naslov Big band s prijatelji in  je potekal 19. aprila.  Predstavil se je oddelek zabavne glasbe z zasedbo Big band Glasbene šole Vrhnika z gosti iz glasbene šole Matka Brajše Rašana iz Labina, zaigrali pa so nam pester, zahteven in kakovostno izveden program z izvedbo tako tujih kot domačih glasbenih uspešnic. Na program so umestili tudi eno najbolj popularnih skladb iz disko obdobja, A Fifth of Beethoven ameriškega aranžerja Walterja Murphyja, ki je poslušalce ponesla prav v leto ustanovitve glasbene šole, ko je dosegla prvo mesto na priznani ameriški Billboardovi lestvici najbolj izvajanih skladb. Big band je vodil učitelj Matjaž Kajzer.

 

Drugi koncert, Meh za nasmeh, je predstavil delo harmonikarskega oddelka glasbene šole. Kot prepoznaven inštrument za izvajanje tako ljudske kot umetne glasbe je bila harmonika med učenci in nasploh vseskozi zaželeno in popularno glasbilo. Učenci harmonike na GŠ Vrhnika  že od osemdesetih let redno osvajajo nagrade na domačih in mednarodnih tekmovanjih, tako v solo disciplinah kot v komornih zasedbah. Mlade harmonikarje je vodil učitelj Miha Plavčak. Tudi na tem koncertu so z nami sodelovali naši prijatelji, tokrat sta bila na odru harmonikarska orkestra GŠ Postojna in GŠ Vinka Vodopivca iz Ajdovščine. Koncert nam je ponudil iskren in vedno aktualen program.

 

Posebej zanimiv je bil koncert z naslovom Pisani svet glasbe, ki je  postregel s solističnimi nastopi najboljših učencev posameznih oddelkov glasbene šole. Predstavili so se tudi učenci, ki so opravili sprejemne preizkuse na Konservatorij za glasbo in balet ter s tem glasbi zapisali pomemben del svojega življenja, dela in prostega časa.  Na nek način nam je dogodek postregel z najboljšim, kar premore Glasbena šola Vrhnika. Ponosni smo prav na vse in vsakega nastopajočega posebej. Vsak od njih je dolgo in trdo vlagal v svoje dosežke, zato je bil njihov nastop še posebej ganljiv.

 

Četrti v vrsti koncertov ob jubileju, Maček Muri na Vrhniki, je predstavil delo godalnega orkestra, pevskega zbora in plesnega oddelka. Vsem poznani Maček Muri avtorjev Kajetana Koviča in Jerka Novaka je tokrat navdihnil dirigentki godalnih orkestrov Glasbene šole Vrhnika in Glasbene šole Rakovnik, da sta z idejo in spodbudnim delom k sodelovanju pritegnili nemalo otrok in sodelujočih glasbenikov in plesalk. Glasbeno priredbo je napisal nekdanji učenec, komponist Jaka Pucihar, učiteljici baleta sta pripravili koreografije, mentorji pevskega zbora so zbrali zainteresirane učence glasbene šole in nastal je projekt s 160 nastopajočimi učenci in že uveljavljenimi umetniki. Prav posebej se zahvaljujemo za vloženi trud in prizadevnost naši dirigentki Nastji Cajhen Rode in njenim učencem.

 

Slavnostni koncert ob praznovanju 40. obletnice je potekal v sredo, 1. junija 2016, v večnamenski športni dvorani pri OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika. Na slavnostnem obeležju jubileja so nastopili Veliki simfonični orkester Glasbene šole Vrhnika, nekdanji učenci glasbene šole in člani lokalnih pevskih zborov. Slišali smo krstno izvedbo Vrhniške simfonije, posebej za to priložnost ustvarjene izpod peresa učitelja in komponista Jake Jerine. Literarna podlaga za dva stavka te skladbe je izbrana kombinacija zgodovinskega in aktualnega: nesmrtni Cankar in sodobnik Miha Rus sta simfoniji dala pravi Vrhniški pečat. Ob robu slavnostnega koncerta so bila dolgoletnim učiteljem in drugim nekdanjim zaposlenim, ki so posebej pripomogli k razvoju GŠ Vrhnika, podeljena posebna priznanja.  Gotovo še večje priznanje pa so nagrajenci dobili ob navdušenem ploskanju in podpori s strani obiskovalcev, med katerimi je bilo mnogo bivših učencev šole. Dogodka se je udeležilo lepo število obiskovalcev, ki so tako dobili za celo glasbene sladokusce redko priložnost, da uživajo v premierni izvedbi simfonije!

 

200 letnica glasbenega šolstva na Slovenskem

V letu 2016 praznuje tudi javno glasbeno izobraževanje. Mineva 200 let, odkar so v Ljubljani odprli prvo javno glasbeno šolo, dostopno tudi mladini iz socialno šibkejših družin in to kljub tedaj ustaljenemu prepričanju nekaterih krogov, da »glasba rodi le malopridne ljudi«.  Ljubljanske oblasti so spoznale potrebo po šolanih glasbenikih in s sprejemom statuta 23. marca 1816 ustanovile prvo javno glasbeno šolo, ki je s poukom pričela 9. novembra istega leta v takratni glavni vzorčni šoli (t. i. ljubljanski normalki). Šolo je obiskovalo 36 učencev, učitelj Franc Sokol pa jih je učil klavir, orgle, violino in petje.
200 let kasneje imamo v Sloveniji  69 glasbenih šol (54 javnih in 15 zasebnih), ki izvajajo javno veljavne vzgojno-izobraževalne programe na področju glasbe in plesa. Redne možnosti nabave inštrumentov, prostorski pogoji, izobražen kader in, čeravno vedno tanjši, posluh pristojnih omogočajo sistematični razvoj in rezultate, na katere smo lahko kot družba izredno ponosni.

Častitljivo obletnico je spremljalo več dogodkov: 24. 6. je točno ob 15. uri na javnih glasbenih šolah po vsej Sloveniji zazvenela himna Republike Slovenije ter skladba Moja dežela Janija Goloba, dan pred tem pa so se na Kongresnem trgu v Ljubljani odvijali nastopi glasbenih šol iz vse Slovenije. V mesecu oktobru je bil v Slovenski filharmoniji koncert 13 glasbenih šol iz Osrednjeslovenske regije. S koncertom so glasbene šole osrednje slovenske regije obeležile 200 let svojega obstoja. Učenci so predstavili dela slovenskih skladateljev in se s tem poklonili častitljivi obletnici, ki je pomembno vplivala na razvoj slovenske glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti. Poudarek dogodka je bil na ideji, da žanjemo prizadevanja naših prednikov in obenem obljubljamo, da bomo njihova stremljenja in ljubezen do glasbe prenašali na generacije, ki prihajajo. Glasbeno šolo Vrhnika je zastopala violinistka Ema Brlan iz razreda Nastje Cajhen Rode. Novembra so se zvrstili še drugi pomembni dogodki v zvezi s praznovanjem 200. obletnice.  Tako je RTV Slovenija  9. 11. 2016 predvajala dokumentarni film z naslovom Za glasbo živimo, v katerem prikazuje oziroma zaobjema 200 let javnega glasbenega šolstva. 10. 11. je sledilo odprtje razstave ob 200-letnici j.g.š. v Šolskem muzeju pod naslovom Dostopno in plemenito. Na odprtju je sodeloval tudi godalni kvartet Quartissimo. Dekleta delajo pod mentorstvom Nastje Cajhen Rode,  sestavljajo pa ga nekdanji učenki Urška Gutnik in Sara Mivšek (sedaj dijakinji violine na KGBL) in učenki GŠ Vrhnika Ema Brlan (violina) in Eva Mivšek (violončelo).

 

 

Nekaj dni po odprtju pa se je odvil še Mednarodni znanstveni simpozij Slovensko javno glasbeno šolstvo – pogledi v preteklost in vizija za prihodnost.

Kot finalno dejanje častitljive obletnice pa je bil organiziran Slavnostni koncert ob 200. obletnici javnega glasbenega šolstva na slovenskem, ki je bil izpeljan 13.11.v ljubljanskem Cankarjevem domu. Na njem je predsednik republike, Borut Pahor, Zvezi slovenskih glasbenih šol podelil odlikovanje – srebrni red za zasluge. Na koncertu so igrali trije simfonični orkestri. Vsak od njih je vključeval otroke iz posamezne stopnje glasbenega izobraževanja: orkester učencev glasbenih šol, orkester dijakov konservatorijev za glasbo in umetniških gimnazij ter Simfonični orkester Akademije za glasbo. V orkestru glasbenih šol je sodelovala tudi učenka GŠ Vrhnika Ema Brlan (mentorica Nastja Cajhen Rode), v orkestrih srednje in visoke stopnje pa smo z veseljem zasledili tudi nekdanje učence naše glasbene šole, Urško Gutnik (violina), Petro Herič (violina) in Matica Novaka (pozavna). Vse tri orkestre je vodil dirigent Simon Krečič.